Produktinformation

Vi på Activ Mineral brinner för att förbättra hästars hälsa. Activ Mineral Mix är en svensktillverkad högkoncentrerad mineralblandning framtagna för den aktiva hästägaren som vill ge sin häst det bästa och är noga med detaljerna. Activ Mineral Mix är helt fri från utfyllnadsmedel, tillsatt socker & salt. Activ Mineral Mix innehåller alla grundmineraler och spårämnen och det finns även kompletterande produkter för individanpassning och vid specifika behov.

Varför ska jag prova Activ Mineral Mix och vad gör det annorlunda mot andra mineraltillskott?
- Inga utfyllnadsämnen, smakförhöjare, tillsatt socker eller salt är tillsatt.
- Inga utfyllnadsämnen ger en väldigt dryg produkt. Det räcker med endast 1,5-2 msk per dag till stor häst! Det ger även ett väldigt lågt dagsdos pris.
- Produkterna är organiska, i pulverform och inte upphettade eller pelleterade vilket underlättar upptaget hos hästen.
- Produkterna är GMO-fria och registrerade hos jordbruksverket.

Du kan uppleva förbättringar av hästens hälsa på olika sätt till exempel blankare päls och man, starka hovar, ökad rörligare, förbättrad muskulatur, energi och uthållighet. Fördelarna med att fodra ett koncentrerat mineral tillskott är många. Prova du med!

Activ Mineral Mix innehåller endast tre ingredienser:

Dolomitkalk - innehåller bland annat kalcium i korrekt relation till magnesium. Magnesium behövs bland annat för att enzymer i både mage och muskler ska kunna fungera. Kalcium går åt för bland annat en korrekt skelettillväxt.

Algmjöl - Ekologiskt certifierat Ascophyllum nodosum, alltid med analyserat resultat. Algmjölet innehåller otroliga mängder av mineraler och spårämnen. Algmjöl är viktigt för immunförsvaret och för att kunna stå emot invärtes parasiter bättre. Biotinet i algmjölet är mycket bra för att hålla hovar och päls i gott skick.

Svavel - Rikt på aminosyror som hjälper bland annat magen. Svavel innehåller alla 20 aminosyror. Kreatin som är en viktig del för päls och hovar finns det stora mängder av i svavel. Det är även en viktig mineral för leder och senor. Kelateringsprocessen sker i hästens tjocktarm i samarbete med svavlet vilket gör att mineralerna lättare tas upp och tillgodogörs.

Grundtanken till mineralblandningen kommer från Pat Colby, Australiensk expert i ekologiskt lantbruk och hästhållning. Hon säger: "Dessto enklare form av mineraler desto lättare kan hästar ta upp dem. Mineraler kommer före vitaminer då de oftast inte förekommer brister av de när mineralerna är i balans." 

Activ Mineral info 

Tillvänjning av rena mineraler

När hästar ska börja äta Activ Mineral bör man tänka på att eftersom de inte innehåller några smakförhöjare eller socker kan det ta lite tid innan hästarna känner att dom behöver och vill äta mineralerna. Känn då ingen stress utan ge det en tid. Du kan prova att ge de ihop med något din häst gillar, utan att lura i dom eller ge de som det är. Börja med en mindre dos. Kanske äter hästarna inte på en gång men om du låter det ligga kvar så äter de senare. Hästarna brukar efter ett tag känna att dom behöver mineralerna och äter det utan problem. 

Vanliga frågor

Har era produkter någon dopingkarens?

Activ Minerals produkter innerhåller rena mineraler och inga förbjudna substanser enligt FEIs regler och har ingen karenstid vid tävling.

Räcker mängden Selen som finns i Activ Mineral Mix?

I en amerikansk forskning som Pat Coleby skriver om i Naturligt Lantbruk visar att biotillgängligheten i organiskt Selen är 4 gånger högre än i syntetiskt selen. Vi brukar därför inte rekommendera mer selen om man inte har blod eller tillförlitlig hår analys på att hästen behöver mer. Brist på svavel ger oförmåga att tillgodogöra sig selen så därför är det viktigt att fodra kombinationen som Mineral Mixen ger. Aminosyrorna i svavlet, speciellt cystein och metionin behövs i tarmen för att kunna ta upp & tillgodgöra sig selen. Misstänker man ändå brist så kan man lägga till E vitamin som också behövs för att tillgodogöra sig selen.

Hur säkerställs det att Algmjölet inte innhåller för höga halter tungmetaller?

Företaget där vi köper in vårt algmjöl har en rutin för varje skörd av alger de gör. Partiet med alger får ett unikt batchnummer och analyseras för att säkerställa att näringsinnehållet är som det ska och att det inte är några för höga tungmetalls nivåer. Algmjölet som vi köper är dessutom debio ekologiskt certifierat för att visa på bästa möjliga kvalité!

Hur ser ni på Jod nivån i Activ Mineral Mix?

Joden i vår Mineral Mix kommer från Algmjölet och är i organisk form, alltså inte från ett tillsatt syntetiskt jod. Enligt SLU rekomendationer är det högsta tolererade intaget av jod i foderstaten 10 mg per 100 kg kroppsvikt, dvs 60 mg för en 600 kg häst. Fodrar du 30 gram Activ Mineral Mix per dag är du inte är i närheten av någon risk för överdosering. Lika dåligt som det är med överdosering av jod är det med en brist, jod behövs till många funktioner i hästens kropp bland annat sköldkörtlens funktion. Om ett djur har brist på jod, oavsett vilka mineraler och vitaminer den får kommer hästen inte kunna tillgodogöra sig dessa för än man fyllt på med jod. Något som kan bidra till jodbrist är att hästen äter mycket baljväxter som lusern, klöver, ärtor och sojaprodukter.

Varför ser CA/P kvoten i Activ Mineral Mix annorlunda ut?

CA/P kvoten ser lite tokig ut för en foderstatsräknare. Vi använder en naturlig dolomitkalk som ger bra nivå på kalcium utan att förbruka magnesium efter som de är i proportion till varandra. När fosfor ges i naturlig form som i dolomit behövs inte så stora mängder som när man fodrar syntetiskt framställd fosfor. Tänk på att även spannmål är rikt på fosfor.

Vad menas med Råaska?

Produkter som är registrerade hos jordbruksverket har enligt EU-förordningar krav på sig vilka beståndsdelar som ska specificeras på etiketterna. En av de är råaska. Man förbränner produkten för att se hur stort upptag av mineraler som finns i produkten. Blir råaska halten högre än 40% klassas det som ett mineralfoder. 

Hur gör jag en jordanalys för att kunna odla så bra grovfoder som möjligt?

Man kan även göra en jordanalys för att se vilka brister som finns i marken där hästarna betar eller där du tar ditt hö ifrån. Vi rekommenderar att man anlitar Swep, ett fristående australiensiskt laboratorium som håller mycket attraktiva priser. De erbjuder dels utförlig dokumentation av jordens aktuella status samt ger också förslag på rekommenderade åtgärder och en beräknad prognos på mineralstatus efter åtgärd.

Detta är en ovärdelig hjälp för att ta det första steget att restaurera jorden, viktigt att komma ihåg är att man i många fall behöver göra upprepade analyser under processens gång.

http://www.swep.com.au/

Behöver man fodra vitaminer?

Pat Coleby säger "En grunddos av mineraler håller vitaminerna i balans". Tänk på att det kan vara brist på en viss mineral eller vitamin ena dagen och efter någon vecka kan det ha balanserat sig igen. När vitaminbrister uppstår får man fylla på med lite extra.

Om Hövelers Pur.Itan Foder

Nu erbjuder vi ett spannmålsfritt hästfoder som följer våra krav. Höveler Original Pur.Itan. Spannmål, melass och GMO fritt foder. Ger hästar en chans att prestera på topp. Fodret passar även för dem med ämnesomsättningssjukdomar, allergier & fång. Registrerat hos jordbruksverket och fri från tävlingskarens. Här är tre vanliga frågor vi får angående Hövelers Pur.Itan serie.

Räcker det inte med Activ Mineral Mix & grovfoder?
För en hobbyhäst kan det räcka med Activ Mineral Mix och ett näringsrikt grovfoder av god kvalitet fördelat på flera måltider. Vi rekommenderar att du fodrar Activ Mineral Mix för att hästen ska få i sig mineraler & spårämnen. Om du har ett grovfoder som inte räcker till, vill ha något att blanda Mineral Mixen med eller att du har en häst med högre energibehov och vill komplettera med något kraftfoder rekommenderar vi de produkter vi valt ut från Höveler. Produkterna är fria från spannmål, melass och GMO grödor vilket är viktigt att undvika för att hålla hästen sund. Om du fodrar Activ Mineral Mix kan det hända att du inte behöver fodra full rekommenderad dagsgiva på kraftfodret. Svavlet ökar upptaget i hästens tarmflora och hästen får redan i sig betydande mängder mineraler och spårämnen.

Varför spannmålsfritt?
Flera undersökningar visar att hästen inte behöver spannmål för att orka prestera. Undersökningar visar även att små mängder spannmål ökar risken för mag och tarmbesvär. Stora spannmåls fodergivor kräver mycket energi av hästen för att kunna omsättas i kroppen. Fler och fler hästar är känsliga mot spannmål och här vi erbjuder ett bra alternativ för dem.

Varför melassfritt?
Att fodra hästen med melass som för det första är en restprodukt av en hårt besprutad gröda ger dessutom hästen en ”söt kultur” i kroppen där parasiter och insekter trivs bättre. Har din häst ett hett temperament kan det vara en god idé att utesluta melass i fodret. Stora mängder melass kan leda till feljäsning i tarmen, svullna ben, kolik, diarré och fång.