Produktinformation

Vad skiljer Activ Mineral från andra mineralprodukter på marknaden?

 

Activ Mineral Mix är en högkoncentrerad blandning som bidragit till fina resultat för allt från hobbyhästar till de högst presterande hästarna. Helt fri från smakförhöjare som socker och salt och hela serien har ingen karenstid för doping.

Pat Colby, Australiensk expert i ekologiskt lantbruk och hästhållning säger: "Dessto enklare form av mineraler desto lättare kan hästar ta upp dem. Mineraler kommer före vitaminer då de oftast inte förekommer brister av de när mineralerna är i balans. Algmjöl innehåller innehåller mindre mängder vitaminer."

Activ Mineral Mix innehåller endast tre ingredienser. Våra mineraler är inte syntetiskt framställda eller utspädda med utfyllnadsmedel.

Dolomitkalk – innehåller bland annat Kalcium i korrekt relation till magnesium. Magnesium behövs bland annat för att enzymer i både mage och muskler ska kunna fungera. Kalcium går åt för bland annat en korrekt skelettillväxt.

Algmjöl av högsta kvalitet - Ekologiskt certiferat Ascophyllum nodosum, alltid med analyserat resultat. Algmjölet innehåller otroliga mängder av mineraler och spårämnen. Algmjöl är viktigt för immunförsvaret och för att kunna stå emot invärtes parasiter bättre. Biotinet i algmjölet är mycket bra för att hålla hovar och päls i gott skick.

Svavel - Rikt på aminosyror som hjälper bland annat magen. Kreatin som är en viktig del för päls och hovar finns det stora mängder av i svavel. Det är även en viktig mineral för leder och senor. Kelateringsprocessen sker i hästens tjocktarm i samarbete med svavlet vilket gör att mineralerna lättare tas upp och tillgodogörs.

 


Ekologiskt certifikat

Activ Mineral Ekologiskt Algmjöl

Activ Minerals Algmjöl, Ascophyllum Nodosum, är ekologiskt certiferat och av högsta kvalité. Nedan ser du en analys av algmjöl som visar på dess otroliga innehåll av mineraler och spårämnen. De är alla i organisk form, i balans och försäkrar att ingen förgiftning kan ske. Man kan fodra extra Algmjöl utöver Mineral Mixen för att individanpassa vid behov. Mörka hästar kan till exempel behöva mer än ljusa då de har ett större behov av koppar som algerna innehåller mycket av. Man kan fodra upp till två matskedar till stor häst per dag. 

  • Algmjölsdeklaration

    Tillvänjning av rena mineraler

När hästar ska börja äta Activ Mineral bör man tänka på att eftersom de inte innehåller några smakförhöjare eller socker kan det ta lite tid innan hästarna känner att dom behöver och vill äta mineralerna. Känn då ingen stress utan ge det en tid. Du kan prova att ge de ihop med något din häst gillar, utan att lura i dom eller ge de som det är. Börja med en mindre dos. Kanske äter hästarna inte på en gång men om du låter det ligga kvar så äter de senare. Hästarna brukar efter ett tag känna att dom behöver mineralerna och äter det utan problem. 

Hövelers Foder

Nu erbjuder vi ett spannmålsfritt hästfoder som följer våra krav. Höveler Original Pur.Itan. Spannmål, melass och GMO fritt foder. Ger hästar en chans att prestera på topp. Fodret passar även för dem med ämnesomsättningssjukdomar, allergier & fång. Registrerat hos jordbruksverket och fri från tävlingskarens. Här är tre vanliga frågor vi får angående Hövelers Pur.Itan serie.

Räcker det inte med Activ Mineral Mix & grovfoder?
För en hobbyhäst kan det räcka med Activ Mineral Mix och ett näringsrikt grovfoder av god kvalitet fördelat på flera måltider. Vi rekommenderar att du fodrar Activ Mineral Mix för att hästen ska få i sig mineraler & spårämnen. Om du har ett grovfoder som inte räcker till, vill ha något att blanda Mineral Mixen med eller att du har en häst med högre energibehov och vill komplettera med något kraftfoder rekommenderar vi de produkter vi valt ut här. Produkterna är fria från spannmål, melass och GMO grödor vilket är viktigt att undvika för att hålla hästen sund. Om du fodrar Activ Mineral Mix kan det hända att du inte behöver fodra full rekommenderad dagsgiva på kraftfodret. Svavlet ökar upptaget i hästens tarmflora och hästen får redan i sig betydande mängder mineraler och spårämnen.
Varför spannmålsfritt?
Flera undersökningar visar att hästen inte behöver spannmål för att orka prestera. Undersökningar visar även att små mängder spannmål ökar risken för mag och tarmbesvär. Stora spannmåls fodergivor kräver mycket energi av hästen för att kunna omsättas i kroppen. Fler och fler hästar är känsliga mot spannmål och här vi erbjuder ett bra alternativ för dem.
Varför melassfritt?
Att fodra hästen med melass som för det första är en restprodukt av en hårt besprutad gröda ger dessutom hästen en ”söt kultur” i kroppen där parasiter och insekter trivs bättre. Har din häst ett hett temperament kan det vara en god idé att utesluta melass i fodret. Stora mängder melass kan leda till feljäsning i tarmen, svullna ben, kolik, diarré och fång.

Vanliga frågor

Räcker mängden Selen som finns i Activ Mineral Mix?

I en amerikansk forskning som Pat Coleby skriver om i Naturligt Lantbruk visar att 1 mg av oorganiskt Selen som finns i algmjöl är jämförbart med 4 mg syntetiskt selen i upptag. Därför brukar vi inte rekommendera mer om man inte har blod eller tillförlitlig hår analys på att hästen behöver mer. Brist på svavel ger oförmåga att tillgodogöra sig selen så därför är det viktigt att fodra kombinationen som Mineral Mixen ger och då brukar man inte behöva oroa sig. Aminosyrorna i svavlet, speciellt cystein och metionin behövs i tarmen för att kunna ta upp & tillgodgöra sig selen. Misstänker man ändå brist så kan man lägga till E vitamin som också behövs för att tillgodogöra sig selenet.

Hur säkerställs det att Algmjölet inte innhåller för höga halter tungmetaller?

Företaget där vi köper in vårt algmjöl har en rutin för varje skörd av alger de gör. Partiet med alger får ett unikt batchnummer och analyseras för att säkerställa att näringsinnehållet är som det ska och att det inte är några för höga tungmetalls nivåer. Algmjölet som vi köper är dessutom debio ekologiskt certifierat för att visa på bästa möjliga kvalité!

Hur ser ni på Jod nivån i Activ Mineral Mix?

Algmjölet innehåller organiskt jod. SLU rekommenderar att högsta tolererade intaget av syntetiskt Jod är 10 mg per 100 kg kroppsvikt. Vi har 18.9 mg/kg i Mineral Mixen vilket gör att när du fodrar ca 30 gram per dag inte är i närheten av någon risk av överdosering.

Varför ser CA/P kvoten i Activ Mineral Mix annorlunda ut?

CA/P kvoten ser lite tokig ut för en räknare. Vi använder en natur dolomitkalk som ger bra nivå kalcium utan att förbruka magnesium efter som de är i proportion till varandra i. Fosfor brist hos hästar som äter mineral mixen är ovanligt, när det ges i naturlig form behövs inte så stora mängder som när man fodrar syntetiskt framställd fosfor. Överskott på fosfor kan leda till benskörhet.

Vad menas med Råaska?

Produkter som är registrerade hos jordbruksverket har enligt EU-förordningar krav på sig vilka beståndsdelar som ska specificeras på etiketterna. En av de är råaska. Man förbränner produkten för att se hur stort upptag av mineraler som finns i produkten. Blir råaska halten högre än 40% räknas fodret som ett mineralfoder. Vi är stolta och glad över Activ Mineral Mix som har en hög råaska halt på hela 58,2 %! Jämför gärna med andra mineralprodukter.

Hur gör jag en jordanalys för att kunna odla så bra grovfoder som möjligt?

Man kan även göra en jordanalys för att se vilka brister som finns i marken där hästarna betar eller där du tar ditt hö ifrån. Vi rekommenderar att man anlitar Swep, ett fristående australiensiskt laboratorium som håller mycket attraktiva priser. De erbjuder dels utförlig dokumentation av jordens aktuella status samt ger också förslag på rekommenderade åtgärder och en beräknad prognos på mineralstatus efter åtgärd.

Detta är en ovärdelig hjälp för att ta det första steget att restaurera jorden, viktigt att komma ihåg är att man i många fall behöver göra upprepade analyser under processens gång.

http://www.swep.com.au/

Är det inte egentligen meningen att kopparsulfatet skall vara en del av mineralmixen enligt Pat Coleby?

Vi har valt att inte ha i extra koppar då vi har nöjt oss med den koppar som redan finns i algmjölet - mineralerna är i saltform och ej syntetiska. När kopparbrist uppstår skriver Pat "Foder som har ett för högt protienvärde ökar behovet av koppar". Se över ditt grovfoder och kraftfoder för att se om det är anledningen till kopparbristen. Vid virus och bakterieinfektioner lagrar levern koppar och då uppstår zink brist. Då behöver man balansera med zinktillskott.

Behöver man fodra vitaminer?

Pat Coleby säger "En grunddos av mineraler håller vitaminerna i balans". Tänk på att det kan vara brist på en viss mineral eller vitamin ena dagen och efter någon vecka kan det ha balanserat sig igen. När vitaminbrister uppstår får man fylla på med lite extra.

Har era produkter någon dopingkarens?

Activ Minerals produkter innerhåller rena mineraler och inga tillsatta ämnen och har ingen karenstid vid tävling.

Jag vill köpa svavel för att ha till löss i hovskägg, kan man köpa bara svavel?
Vi säljer inte det separat men vi har provat att använda Mineral Mixen som innehåller svavel och blanda med lite olja och det har gett lika goda resultat. Prova det!