2015-04-04
Nina

I veckan la vi upp den här bilden på vår Facebook sida om en kund till oss valde att göra ett experiment när hon började fodra Activ Mineral i sommras. Eftersom hennes hästs man var av dålig kvalité och hade dom typiska "koppar-brist slingorna" i manen valde hon att klippa bort ALLT. Nu fick vi bild på hur svart och tjock och fin den manen som vuxit ut blivit! Så kul att se! En hel del frågor trillade in så vi tänkte att vi gör ett litet inlägg om lite Koppar fakta!

Till att börja med vill vi säga att alla mineraler ska vara i god balans för optimal hälsa hos hästen men vi ska kolla på vad som kan hända om hästen får kopparbrist.

Hästen behöver koppar för att kunna motstå sjukdomar, speciellt svampsjukdomar. Immunsystemet hos hästen behöver koppar för att fungera.

Vilka tillstånd kan uppstå från kopparbrist? Päls och man som ser solblekt ut och har svag kvalité är det lättaste sättet att se att mer koppar behövs, men även svallkött, ringorm, hålvägg, bärrandsröta, mask, luftsnappning, trägnagning kan vara symptom på kopparbrist.

De allvarligaste som kan uppstå är ston som inte kommer i brunst och blodbrist. Koppar behövs för bildningen av röda blodkroppar och bindväv. De fungerar som en katalysator som lagrar och frisätter järn till hemoglobinet. Koppar och järn hänger ihop, utan koppar kan kroppen inte tillgodogöra sig järnet.

Foder som har högt proteinvärde kan öka behovet av koppar, det går inte fodra hur höga doser som helst då måste tänka till och balansera proteinet.

Eftersom hästar bäst tillgodogör sig mineraler i sin natruligaste form rekommenderar vi Activ Mineral Mix och Activ Mineral Algmjöl vid tillexempel extra behov av koppar. Mörka hästar behöver ofta mer koppar än ljusa.

Tar med en före och efter bild på shettisen Skepperöds Uranus också som efter några månader av Activ Mineral blev så svart och fin!

före efter activ mineral

 

  Varor som nämns i nyheten

 • Activ Mineral Mix frigör din hästs naturliga potential att prestera. Du kan se skillnaden i en välmående häst med blank päls och starka hovar.
  från 549 KR
 • 2.5 kg påse. Vårt Algmjöl är ekologiskt certifierat och av högsta kvalité. Fodra utöver Activ Mineral Mix vid behov, till exempel när magen behöver stöd eller vid hovrelaterade problem.
  I lager
  Art nr. ALG-025
  499 KR