2016-02-18
Nina

På senaste har vi fått några frågor om Activ Mineral Mix innehåller Selen, och svaret är Ja! Det finns i Algmjölet och Activ Mineral Mix innehåller 0,1 mg/kg selen i organisk form, lätt för hästen att ta upp och lagras inte i kroppen. I en amerikansk forskning som Pat Coleby skriver om i Naturligt Lantbruk visar att 1 mg organiskt selen som i Algmjöl är likvärdigt med 4 mg syntetiskt.

Selen samverkar med svavel. Aminosyrorna i svavlet, speciellt cystein och metionin behövs i tarmen för att kunna ta upp selen.

Vid långvarig konstgödsel användning binds mineraler upp och görs otillgängliga i marken och då uppstår svavelbrist och därmed försvåras upptaget av Selen.

Därför är Activ Mineral Mix en bra källa till Selen då den både innehåller Algmjöl (selen) och svavel. Om man vill öka dosen selen kan man lägga till extra Algmjöl och eventuellt öka dosen Mineral Mix. Om man misstänker selenbrist kan man även prova att ge E-vitamin för att enklare kunna omsätta och ta upp selen. E-vitamin upptaget kan störas av överskott av järn och flytande paraffinolja som till exempel ges vid kolik.

selen activ mineral

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: