2015-04-15
Sophie

I helgen när vi hade Öppet hus kunde man gå in i Activ Mineral Hemma Stallet och läsa om hur vi fodrar. Tänkte att jag lägger upp en foderstat per inlägg här i bloggen också så har ni som inte kunde komma möjlighet att läsa också! Vi Börjar med Dolce! 

Dolce är vår egna Welsh Partbreed uppfödning född 2007.

Hon väger ca 240 kg och tränas för lättare tävling. Hon rids ibland av tappra små ryttare, jobbas en hel del från marken i longering, tömkörning och långtygel och är även körponny! Våren 2014 drabbades hon av förgiftningsfång och efter det är hon mycket känslig på säd, socker och kraftfoder. Hon lärde oss uttrycket "Less is more", när man försökte hjälpa henne så mycket man kunde när hon var sjuk så kom vi till slut fram till att de ända att gör var att fodra hö och vatten tills stormen var över. Där efter kunde vi börja lägga till våra rena mineraler igen utan socker och tillsatser. Så här ser hennes foderstat ut idag!

5 kg hö

100 gr Hackad höblandning

½ msk mineral mix

1 msk algmjöl

½ msk magnesium, fång hästar har ofta kronisk brist på det

1 tsk HBM 1 Kalciumflour för muskler,skelett och senor

1 tsk HBM 11 Kisel för slagg i benhinnor

2-3 tsk Natriumaskorbat i veckan för immunförsvar, celler och blodkärl

1 tsk HBM 23 Natriumbikarbonat vilket är mycket bra för "diabetes typ 2", de vill säga i hästvärlden - fånghästar. Den ökar insulinkänsligheten och hjälper glukosmolekylen in i cellen. Stimulerar de insulinproducerande cellerna i panceras. Eftersom HBM 23 tar bort insulinblockeringen runt cellerna och typ 2 diabetes/insulinresistens handlar framför allt om att det finns för mycket insulin utanför cellen och problem att få in glukos i cellen.

Hoppas ni gillar dessa typer av inlägg! Isåfall kommer det upp några foderstater till!

Bilder på Dolce i körning och långtygel, hennes favoriter! 

    Varor som nämns i nyheten